Pofticiosi.ro
Top retete culinare:

Ciorba de burta ca la Gica Chioru

Ingrediente:
2kg burta curatata, o ceapa potrivita, 4 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 2 radacini de pastarnac, o telina patrivita (circa 350-400 g) 2 picioare de vitel cu metacarpiene (mai precis de la cele la care s-a eliminat copita),100 ml ulei de floarea soarelul, 6-8 oua, 300 g smantana, 2 pachetele de piper boabe, 3-4 frunze de dafin, o lingura cu varf de faina alba, 2 capatani de usturoi (circa 60-70 g), otet de vin alb, sare 2 linguri de bicarbonat.

Dificultate: ridicata


Mod de preparare:

Burta, taiata in patru, de pune intr-un vas, in randuri succesive si peste fiecare rand se presarat bicarbonatul. Dupa circa 10 minute se pune apa la nivel si 2-3 linguri de otet de vin alb si se lasa la rece pana a doua zi. Se spala in mai multe ape reci. Se pune la fiert in 6-7 litri de apa si o lingurita de sare. Se spumeaza cat mai des. Dupa o jumatate de ora de clocotit se da focul mai incet. Dupa alte 2 ore de fiert in tihna, se adauga picioarele cu tibiile sparte in doua. Se are grija sa se spumeze. Daca apa a scazut prea mult se adauga apa in asa fel sa nu scada sub 5 litri. Dupa o ora de fiert se adauga legumele intregi, ceapa putin crestata, foile de dafin si boabele de piper. Cand legumele si burta a fiert ( patrunde furculita usor in burta) se strecoara supa si se separa legumele de carne. peste supa strecurata se pune cateva linguri de ulei si se da sa clocoteasca pe foc mic circa un minut, doua. In acest timp se taie burta fasii subtiri si nu prea lungi, iar partea mai groasa, acele vine cu carne mai macra, se separa. Peste suvitele de burta se pune supa la nivel sa nu-si schimbe culoarea si se tine la cald. Se scoate carnea de pe picioare, tendoanele care sunt moi si translucide, se taie in suvute cat mai subtiri, ca si burta si se pune la calit in jumade din ulei. Cand carnea incepe sa-si schimbe culoarea se pune o lingura de faina si se amesteca rapid pana ce faina se inglobeaza in ulei si carne. Se pune un polonic de supa si se amesteca sa se omogenizeze ca o ciulama mai subtire. Dupa ce da intr-un clocot se trage de pe foc si se adauga usturoiul maruntit cat mai fin (ba facut maioneza) adaugandu-se un polonic de supa racita intr-un vas separat, avand grija sa se omogenizeze compozitia. Separat se bat galbebusurile de oua cu smantana si cu 150 ml otet, dupa gust, peste care se pune si un polonic de supa racita. Totul se pune peste supa strecurata impreuna cu ciulamaua de carne strecurata, avand grija sa se balboteze bine. Se potriveste din sare dupa gust si otet daca mai este cazul. Carnea din ciulama se mananca separat, dupa ce se serveste ciorba de burta, cu mujdei, adaugandu-se otet si sare dupa gust.

Mod de servire: ciorba dar si rasolul se serveste cu chifle si trotil, iar focul se stinge cu o bere rece.

  Reteta adaugata de: sibi
voteaza reteta Voturi:459  voturi

trotil. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  trotil
postat: 2007-05-18 21:24:15
La ciorba sibigal se gaseste aceasta  reteta.
 Se amesteca cu albusurile, batute aproape spuma, cu faina si cascaval ras prin razatoarea mica, pana devine o pasta ceva mai groasa decat smantana.
 Ardeii umeziti se trec prin faina si aceasta compozitie si se prajesc in multa grasime bine incinsa, cat sa se rumeneasca bine. Trecuti prin otet indoit cu apa calda si sare sunt nemaipomeniti si nu prea iuti.

tucu. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  tucu
postat: 2007-05-08 16:14:33
Incercata. Ciorba de burta e... CIORBA DE BURTA. Nu are concuretza. Super retzeta.
postat: 2007-04-17 20:54:38
Putin cam complexa aceasta ciorba dar cred ca este delicioasa. Am incercat sa gasesc reteta de TROTIL si nu am gasit-o.... o stie cineva?
 
postat: 2007-04-13 15:15:20
Nimic nu-mi repugna decar ciorba de burta si totusi intr-o zi m-a pacalit un prieten spunandu-mi ca imi da ciorba din piept de pui, si chiar mi-a pus cateva bucati de piept. la uema mi-a spus ce am mancar numai ca pieptul era dintr-o friptura ramasa de cu seara. Mi-a pus si bucati de burta si cu nimic u s-a schimbat gustu si mki-a indicat aceasta retete/ va zic eu, i cereti-ma e FAINA RAU....
bibi. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  bibi
postat: 2007-04-12 20:36:29
cred ca e o super ciorba,abia astept sa o gust
postat: 2007-04-03 18:43:37
multumim pentru retetele astea minunate
sibi. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  sibi
postat: 2007-04-04 23:57:58
Sunt profund impresionat de cele ce ati scris aici si am sa incerc, in putinul timp liber pe care mi-l permit, sa mai trec pe aici si sa va delectez cu cate o reteta-poveste.
Toate acestea vor apare intr-o carte scrisa la indemnul bunului si regretatului meu prieten Radu Anton Roma si botezata de acesta: ISTORIOARE GURMANDE
postat: 2007-04-03 18:41:51
sunt super retetele
postat: 2007-04-03 11:29:36
eu stiu ca se caleste morcov ras cu ulei pentru fata.oricum reteta este excelenta.Iti ocupa mult timp dar si merita.
eugen. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  eugen
postat: 2007-04-02 11:17:53
felicitari pt modul de prezentare a retetei
postat: 2007-03-24 19:03:46
o sa oincerc. Pare ispititoare!!!

Adauga comentariu

nume:
comentariu:
cod:
 
 




Muzica Foto Filmare.ro