Pofticiosi.ro
Top retete culinare:

Ciorba de burta ca la Gica Chioru

Ingrediente:
2kg burta curatata, o ceapa potrivita, 4 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 2 radacini de pastarnac, o telina patrivita (circa 350-400 g) 2 picioare de vitel cu metacarpiene (mai precis de la cele la care s-a eliminat copita),100 ml ulei de floarea soarelul, 6-8 oua, 300 g smantana, 2 pachetele de piper boabe, 3-4 frunze de dafin, o lingura cu varf de faina alba, 2 capatani de usturoi (circa 60-70 g), otet de vin alb, sare 2 linguri de bicarbonat.

Dificultate: ridicata


Mod de preparare:

Burta, taiata in patru, de pune intr-un vas, in randuri succesive si peste fiecare rand se presarat bicarbonatul. Dupa circa 10 minute se pune apa la nivel si 2-3 linguri de otet de vin alb si se lasa la rece pana a doua zi. Se spala in mai multe ape reci. Se pune la fiert in 6-7 litri de apa si o lingurita de sare. Se spumeaza cat mai des. Dupa o jumatate de ora de clocotit se da focul mai incet. Dupa alte 2 ore de fiert in tihna, se adauga picioarele cu tibiile sparte in doua. Se are grija sa se spumeze. Daca apa a scazut prea mult se adauga apa in asa fel sa nu scada sub 5 litri. Dupa o ora de fiert se adauga legumele intregi, ceapa putin crestata, foile de dafin si boabele de piper. Cand legumele si burta a fiert ( patrunde furculita usor in burta) se strecoara supa si se separa legumele de carne. peste supa strecurata se pune cateva linguri de ulei si se da sa clocoteasca pe foc mic circa un minut, doua. In acest timp se taie burta fasii subtiri si nu prea lungi, iar partea mai groasa, acele vine cu carne mai macra, se separa. Peste suvitele de burta se pune supa la nivel sa nu-si schimbe culoarea si se tine la cald. Se scoate carnea de pe picioare, tendoanele care sunt moi si translucide, se taie in suvute cat mai subtiri, ca si burta si se pune la calit in jumade din ulei. Cand carnea incepe sa-si schimbe culoarea se pune o lingura de faina si se amesteca rapid pana ce faina se inglobeaza in ulei si carne. Se pune un polonic de supa si se amesteca sa se omogenizeze ca o ciulama mai subtire. Dupa ce da intr-un clocot se trage de pe foc si se adauga usturoiul maruntit cat mai fin (ba facut maioneza) adaugandu-se un polonic de supa racita intr-un vas separat, avand grija sa se omogenizeze compozitia. Separat se bat galbebusurile de oua cu smantana si cu 150 ml otet, dupa gust, peste care se pune si un polonic de supa racita. Totul se pune peste supa strecurata impreuna cu ciulamaua de carne strecurata, avand grija sa se balboteze bine. Se potriveste din sare dupa gust si otet daca mai este cazul. Carnea din ciulama se mananca separat, dupa ce se serveste ciorba de burta, cu mujdei, adaugandu-se otet si sare dupa gust.

Mod de servire: ciorba dar si rasolul se serveste cu chifle si trotil, iar focul se stinge cu o bere rece.

  Reteta adaugata de: sibi
voteaza reteta Voturi:459  voturi

axi . Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  axi
postat: 2009-02-11 12:37:45
e tare reteta ,dar e prima la care aud ca se drege cu faina si se maninca ,carnea separat.Eventual zeama se poate da la rece si a doua zi ,dupa o betie crunta se poate bea in loc de bors!
Kosty. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  Kosty
postat: 2009-01-22 13:38:52
Ba sibi esti tare, am facut aceasta oribila ciorba de sub burta pt un praznic, In seara respectiva (cea cu praznicul) am visat ca vomita mortul de la ciorba de buta pe care i-am dato de pomana.
In skimb mi-a multumit pt bere!
COOOOOL! 
postat: 2009-01-10 12:16:30
stimata(e) concetatean , meriti un premiu ai o reteta super , dar nu pt gatit , ci pentru cei ce si-au ingropat un om drag sufletului , sa se distreze si sa mai uite de necaz , toata lumea te-a criticat , dar uite eu iti multumesc k mi-am inceput dupaamiaza razand in hohote cu lacrimi... te rog sa mai scrii caci ai un talent...
postat: 2008-12-27 15:34:03
foarte tare frate ......Very good man but..........ba daca mai ai niste retete culinare sa mai pui bn
postat: 2008-12-26 09:18:29
ciorba de burta e ciorba de burta, amuimi pregatesc una pt ca am fost ingrozitor de beat de sarbatori si nu ma simt prea bine. Stie cineva reteta ciorbei de burta de la restaurantul TRANSILVANIA din ARAD? este cea mai buna ciorba de burta care am mancat/o vreodata. cine o stie, il rog sa o posteze aici. o zi buna
kta. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  kta
postat: 2008-12-17 09:07:34
Bah, asta nu-i ciorba de burta!! E o inventie!!! S-o mananci tu cu familia ta si sa mai bei si bere dupa sa vezi coada la buda ce o sa faceti! Apuca-te de dans ca n-ai(pardon!) treaba cu bucataria!
doron. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  doron
postat: 2008-12-14 16:24:26
Din experienta mea , acest domn bucatar a "incurat" putin oalele.Ciorba de burta este una si ciorba de vita este alta......
postat: 2008-11-14 23:46:25
Domnul cu acea reteta considera ciorba de burta o simpla zeama goala, iar burta efectiv o mananca rasol cu usturoi. Apoi face confuzia cu tuslamaua zicand ca-i ciulama. De fapt nici acolo nu-i reteta buna. Eu nu stiu unde a invatat aceste retete, dar sunt f. proaste. Cine a mancat ciorba de burta nu si-a dorit sa fie plina cu carne? In asta sta secretul ei si este delicioasa. Nu?
postat: 2008-11-14 23:34:59
Nu asa se face ciorba de burta. In compozitia ei nu au ce sa caute foile de dafin, piperul, faina, ceapa si bicarbonatul. De asemenea, la aceasta ciorba nu se prajeste nimic in ulei. Si inca un aspect, otetul se pune la final, iar cioba de burta se serveste cu patrunjel verde tocat.Credeti-ma....sunt maestru bucatar. 
puiu. Retete culinare - Ciorba de burta ca la Gica Chioru.  puiu
postat: 2008-10-15 15:25:45
e prea complikta...nu asa se face...fiecare cu gustul lui:))

Adauga comentariu

nume:
comentariu:
cod:
 
 




Muzica Foto Filmare.ro